افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون را، غلظت خون می گویند. اگر میزان هموگلوبین خون در آقایان بیشتر از 18 و در خانم ها بیشتر از 16 گرم در دسی لیتر باشد، غلظت خون گفته میشود.
پزشکان اصطلاح پلی سیتمی (polycythaemia) و اریتروسیتوز (erythrocytosis) را برای نشان دادن افزایش تعداد گلبول های قرمز خون به کار می برند.
بیشتر سلول های خون را گلبول های قرمز تشکیل می دهند. آن ها اکسیژن را به تمامی بدن می رسانند. لذا حجم اصلی آنها را هموگلوبین ( پروتئین حمل کننده اکسیژن) تشکیل می دهد.
تعداد گلبول های قرمز خون بر اساس سن و جنس افراد متفاوت است. آقایان گلبول های قرمز بیشتری از خانم ها دارند و نوزادان تازه متولد شده اغلب گلبول قرمز بیشتری از بزرگسالان دارند.
افزایش تعداد گلبول های قرمز خون و در نتیجه ایجاد غلظت خون باعث می شود جریان خون به سمت اندام های بدن کاهش یابد و گاهی نیز لخته های خون تشکیل می شوند.
بسیاری از افراد هنگام خون دادن، خون روشن را دلیل بر رقت آن و خون تیره را دلیل بر غلظت آن می دانند، در حالی که این تصور اشتباه است، زیرا نمی توان غلظت خون را از طریق چشم غیر مسلح تشخیص داد.
هیچ گاه تیره بودن خون دلیل بر غلظت آن نیست، چون خونی که از فرد گرفته می شود از ورید است و خون وریدی به دلیل کمبود اکسیژن اغلب تیره است.
با انجام آزمایش خون (CBC) و سنجش میزان هموگلوبین، پزشک می تواند به عارضه غلظت خون پی ببرد. هرگاه میزان هموگلوبین خون (درصد گلبول قرمز خون) از حد معمول بالاتر برود، غلظت خون رخ می دهد.
سن شیوع این عارضه بالای چهل سال بوده و در آقایان شایعتر است.
چه عواملی باعث غلظت خون می شوند؟
بخشی از علت ابتلا به مشکل غلظت خون، زمینه های ارثی و مادرزادی است (5 تا 10 درصد موارد). ولی بیشترین علت ابتلا به غلظت خون ، وجود بیماری های ریوی و قلبی است که باعث کاهش اکسیژن در بدن می شوند.
زمانی که اکسیژن کافی به بدن نرسد، برای جبران این کمبود، گلبول قرمز بیشتری در بدن ساخته می شود و این امر باعث افزایش غلظت خون در رگ ها می شود.
با کمبود اکسیژن در بدن، هورمونی به نام اریتروپویتین از کلیه ترشح می شود که این هورمون، مغز استخوان را برای ساخت بیشتر گلبول قرمز تحریک می کند تا بتواند کمبود اکسیژن رسانی به بافت های بدن را با افزایش گلبول قرمز جبران کند.
اغلب افراد ساکن در مکان هایی نظیر کوهستان و ارتفاعات و یا مکان های دچار آلودگی هوا، به دلیل کمبود اکسیژن ، دچار بیماری غلظت خون می شوند.
استرس و تنش های عصبی هم عامل بروز غلظت خون هستند. استرس و فشارهای روانی سبب افزایش ترشح آدرنالین و در نتیجه بروز انقباضات عروقی میشوند، بدین ترتیب پلاسمای خون به خارج عروق نشت کرده و نسبت آن به گلبول قرمز کاهش مییابد.
تعریق و اسهالهای شدید از علل بروز غلظت خون موقتی هستند.
یکی دیگر از علل مهم غلظت خون، کشیدن سیگار است. با مصرف سیگار، اکسیژن رسانی به خون کم شده و غلظت خون ثانویه ایجاد می شود.
در برخی افراد به طور ارثی، هموگلوبین خون شان به راحتی اکسیژن را به بافت ها تحویل نمی دهد که در واقع به آن هموگلوبین غیرطبیعی گفته می شود که جزء علل نادر غلظت خون محسوب می شود.
بیماری مغز استخوان، تومورهای بدخیم کلیوی و کبدی در بزرگسالان، تومورهای مخچه ای در کودکان، فیبروم های رحمی در زنان، کیست های متعدد کلیه، سنگ کلیه و انسداد مجاری ادراری نیز می توانند غلظت خون را سبب شوند.
علائم آن چیست؟
سرخ شدن صورت
تیرگی رنگ لب به ویژه هنگام انجام فعالیت های ورزشی
اختلالات تنفسی مثل تنگی نفس
اختلالات هوشیاری، منگی و خواب آلودگی
اختلالات بینایی مثل تاری دید
ضعف و بی حالی
سردردهای غیرطبیعی
خارش بدن به ویژه بعد از دوش گرفتن با آب گرم
برجستگی وریدهای چشم
عوارض آن کدام اند؟
غلظت خون در بدن باعث کند شدن حرکت خون در قلب و رگ ها می شود که با گرفتگی اندام هایی نظیر دست و پا، موجب سکته مغزی یا قلبی خواهد شد.
افزایش غلظت خون در افراد مبتلا به بیماری های ریوی، باعث آمبولی (انسداد جریان خون) ریه می شود.
زخم معده ، دردهای استخوانی و در مراحل بعد نقرس و سنگ کلیوی می تواند بروز کند.
فشار خون بالا
خونریزی بینی
بزرگی کبد و طحال
درمان آن چگونه است؟
درمان عامل زمینه ای در صورت وجود گرفتن خون از بیمار درمان های دارویی جهت کاهش تولید گلبول های قرمز خون پرهیز از سیگار و هوای آلوده مصرف مایعات زیاد (مصرف حداقل روزی هشت لیوان مایعات)
تغذیه مناسب برای کاهش غلظت خون چیست؟
پزشکان معتقدند با نوشیدن آب کافی، غلظت خون در حد متعادل باقی می ماند و مشکلاتی مانند لخته شدن خون که عاملی در بروز سکته قلبی است، بروز نمی کند، زیرا کم آبی باعث افزایش غلظت خون شده و گردش خون را دچار اشکال می کند.
آلبالو و آب لیموی ترش برای رفع غلظت خون مفید است. مصرف موز نیز برای صاف کردن خون مفید است.
به طور کلی میوهها و سبزیها، به علت دارا بودن ویتامین C و فیبرهای محلول و نامحلول، باعث کاهش غلظت خون، کاهش میزان فیبرینوژن (پروتئینی که تبدیل به لخته خون می شود) و کاهش فشار خون می شوند. به همین علت افرادی که گیاه خوارند ، نه تنها احتمال ابتلا به سرطان رودهی بزرگ را از خود دور کردهاند، بلکه دارای خون رقیقتر و فشارخون و فیبرونوژن پایینتری نسبت به افراد هم سن و سال خود هستند.
برای کاهش لخته شدن خون از روغن جامد ، روغن نارگیل ، چربیهای حیوانی، گوشت قرمز ، دل، قلوه، مغز ، پیه گاو و گوسفند به مقدار خیلی کم مصرف کنید و به جای آن از لبنیات کم چرب، ماهی، سبزی و میوه ی فروان استفاده کنید.
منبع:chamranhospital.ir
زمانی
که اکسیژن کافی به بدن نرسد برای جبران این کمبود، گلبول بیشتری در بدن
ساخته میشود و باعث افزایش غلظت خون در رگ ها می شود.
از نظر طب کلاسیک افزایش تعداد گلبولهای قرمز در واحد حجم را غلظت خون
میگویند. چنانچه هموگلوبین در مردان بالاتر از 18 و در زنان فراتر از 16
گرم در دسی لیتر باشد، غلظت خون گفته میشود.
غلظت خون به دو دسته تقسیم میشود:
- غلظت خون اولیه
- غلظت خون ثانویه
غلظت خون اولیه
غلظت خون اولیه در اثر بیماری مغز استخوان به وجود می آید. سلولهای مغز
استخوان، تولیدکننده گلبولهای قرمز میباشند. در این بیماری، افزایش تولید
گلبولهای قرمز رخ میدهد. معمولا این افراد گلبول سفید و پلاکت خونشان
نیز به طور همزمان بالا رفته و در سونوگرافی، طحال و کبدشان بزرگ دیده
میشود.
غلظت خون ثانویه
غلظت خون ثانویه، در افراد مبتلا به بیماریهای ریوی و قلبی سیانوتیک (وقتی
خون از سمت راست و از سیستم وریدی وارد سیستم شریانی شود) روی میدهد.
کاهش اکسیژنرسانی به خون، موجب ترشح هورمونی با نام اریتروپویتین
(ERYTHROPOETIN) از کلیه میشود. هورمون اریتروپویتین، عامل رشد گلبول قرمز
محسوب میشود و مغز استخوان را برای ساخت بیشتر گلبول قرمز تحریک میکند و
کمبود اکسیژنرسانی به بافت و بدن را با افزایش گلبول قرمز جبران میکند.
علل غلظت خون:
استرس، شادی و ناراحتی
تعریق و اسهالهای شدید
کار و فعالیت زیاد
کاهش حجم پلاسمای خون
افزایش نسبت گلبولهای قرمز به پلاسمای خون
با مصرف سیگار، اکسیژنرسانی به خون کم شده و غلظت خون ثانویه ایجاد میشود.
آلودگی هوا
ارتفاعات. در این مناطق میزان درصد اکسیژن هوا کاهش یافته و افراد مستعد غلظت خون میشوند.
هموگلوبین غیرطبیعی (به صورت ارثی، هموگلوبین به راحتی اکسیژن را تحویل بافتها نمیدهد.)
بیماریهای کلیوی و کبدی، میتوانند در ترشح هورمون اریتروپویتین نقش داشته باشد.
تومورهای بدخیم کلیوی و کبدی در بزرگسالان
تومورهای مخچهای در کودکان
فیبرومهای رحمی در زنان
خوردن مواد غذایی ناسالم و چرب، روغن نباتی مایع و جامد
خوردن میوه در غیر فصل آن
کم مصرف کردن خوراکیهای خون ساز
سوء تغذیه
زمینه های ارثی و مادرزادی
ابتلای فرد به بیماریهای مختلف (بیشترین علت ابتلا به غلظت خون، وجود بیماریهای ریوی و قلبی میباشد)
در برخی از پژوهش ها مشخص شده افراد گیاهخوار دارای خون رقیقتر و فشارخون
و فیبرینوژن پایینتری نسبت به افراد هم سن و سال خود هستند
علائم غلظت خون:
گلگونی چهره
برافروختگی چشم
اختلالات هوشیاری
منگی و خواب آلودگی
اختلالات بینایی (به علت پرخونی سیستم اعصاب مرکزی)
اختلالات تنفسی
تیرگی رنگ لب (به ویژه هنگام انجام فعالیتهای ورزشی)
کبودی انگشتان دست، لب و زبان بیمار
عوارض غلظت خون
افزایش بروز لخته خون افزایش خطر سکته مغزی و قلبی
کند شدن حرکت خون در قلب و رگها
گرفتگی اندامهایی نظیر دست و پا
افزایش فشار خون بالایی
خونریزی از بینی
سردردهای غیرطبیعی
تاری دید
خارشهای پوستی (به خصوص خارش پس از استحمام)
تشخیص غلظت خون
با انجام آزمایش خون (CBC) میتوانید از میزان غلظت خون اطلاع پیدا کنید.
رژیم غذایی برای جلوگیری از غلظت خون
برای کاهش لخته شدن خون مواد غذای با طبیعت گرم و تر باید استفاده نمود،
روغن نارگیل، چربیهای حیوانی، گوشت قرمز، دل، قلوه، مغز، پیه گوسفند
مفیدهستند، سبزی و میوهی با طبع گرم و تر توصیه میشود .
به طورکلی میوهها و سبزیها به علت دارا بودن ویتامین C و فیبرهای محلول و
نامحلول، یک عمل حفاظتی در قبال افزایش غلظت خون و کاهش میزان فیبرینوژن
(پروتئینی که تبدیل به لخته خون میشود) و افزایش فشارخون دارند.
درمان غلظت خون:
عرق شاهتره روزی یک لیوان
کاهش استرس و رفع یبوست احتمالی
افزایش مصرف مایعات و دمنوشها
پرهیز از سیگار و هوای آلوده
مصرف شربت عسل روزی یک دو لیوان
حجامت عام و ساقین
فصد خون (گرفتن خون از بیمار) تحت نظر پزشک
توصیه های تکمیلی
مصرف مواد زیر با توجه به مزاج افراد و شرائط زمانی و مکانی پیشنهاد میشود
آب لیموی ترش
موز، زنجبیل، زیره و جعفری
پیاز خام سفید شیرین (افراد دارای غلظت خون و انسداد عروقی نباید در مصرف پیاز پخته زیادهروی کنند)
آلو به صورت ناشتا، خون را تصفیه میکند.
آویشن، موجب کاهش غلظت خون میشود.
اکلیل الملک (ناخنک)، موجب جلوگیری از لخته خون میشود.
انار، انگور و بید، به عنوان پالایش خون استفاده میشود.
توت سیاه، تمشک، تمبر هندی و پاپریکا (فلفل قرمز آمریکایی)، خون را رقیق میکند.
خیار سبز، خرما، خرفه، چوبه، چغندر، جین سینگ و ترشک (رومکس)، خون را تصفیه میکند.
چای ترش، جلوگیری کننده از غلظت خون میباشد.
کدو مسمایی، سیر، چوب چینی، موجب رقیق شدن خون میشود.
زیتون، دارواش (کشمش کولی) و دم اسب، جلوگیری از سفتی عروق میکنند.
هندوانه، والک، گیلاس، کلم، کاسنی، غوره، عناب، یونجه، شنبلیله، شبدر، سیاه
دانه، ریواس و زالزالک، زرشک و زغال اخته موجب تصفیه خون میشوند.
هویج، سیب و کرفس موجب باز شدن عروق میشود.
هلو، نعناع، مرزه، ماش و شلیل باعث کاهش غلظت خون میشود.
منبع: qurantv.ir/note/uNote.aspx?id=39193fe8-16d0-4862-ae4f-8327ff590811